Jetske Burgers English for Adults

Jetske Burgers aan het woord.

Ik ben sinds 1989 werkzaam in het volwassenenonderwijs en geef met veel enthousiasme Engelse conversatielessen. Talrijke leerlingen hebben met veel plezier mijn lessen gevolgd met een duidelijk verbeterde kennis van de Engelse taal als gevolg. Ook verdween hun faalangst waarmee ze meestal bij mij op cursus kwamen. De reacties van mijn leerlingen - die bijvoorbeeld van vakantie terugkeerden - waren altijd positief. "Wat hebben we veel gehad aan je lessen! We konden nu eindelijk behoorlijk converseren, zonder bang te zijn dat we fouten maakten" of "Mijn zelfvertrouwen is toegenomen. Door de grammatica kan ik goede zinnen maken en begrijpen ze me beter". Een groter compliment kun je als docent toch niet krijgen! Veel leerlingen komen na hun vakantie weer terug naar de cursus, omdat ze er plezier in hebben gekregen om in het Engels te communiceren en hun kennis uit te breiden. Maar ook omdat het gewoon een gezellige, ontspannen les is, waarin iedereen zichzelf mag zijn.
Ik vind het een uitdaging om groepen samen te stellen die zo homogeen mogelijk zijn, met mensen die vrijwel hetzelfde niveau hebben, zodat niemand zich ongemakkelijk voelt. De sfeer is altijd ontspannen en vrolijk; incidenteel is er ruimte voor iemands verhaal (bij de gevorderden in het Engels). Dat geeft binding in de groep en schept een sfeer waarin leerlingen fouten durven te maken. Er is geen starre indeling van de les, maar er is ook ruimte voor discussie, een mooi verhaal of een persoonlijke ervaring; uiteraard zoveel mogelijk in het Engels, afhankelijk van het niveau van de groep.

 


 


Er zijn een aantal leesboekjes die leerlingen een aantal weken mee naar huis kunnen nemen, waarna ze de groep wat over de inhoud kunnen vertellen. De enorme hoeveelheid teksten en materiaal die ik in de loop van de tijd verzameld heb, zijn een waardevolle aanvulling op de door mij gebruikte lesmethode "New Headway", die vooral de alledaagse spreekvaardigheid stimuleert. Natuurlijk is er ook huiswerk, want een taal komt je niet aanwaaien. Oefeningen om straks het spreken makkelijker te maken, af en toe wat extra idioom (woordkennis) en opdrachten om iets voor te bereiden - zoals een artikel uit de krant - om dat later in de les te bespreken.
Ik probeer altijd een zo gevarieerd mogelijke les voor te bereiden, waarin iedereen gestimuleerd wordt en gelijke aandacht krijgt. Ook eigen inbreng van de leerlingen zelf (bijvoorbeeld gespecialiseerde woordkennis voor een bepaalde beroepsgroep) kan ik voorbereiden en in de les behandelen.
Uitspraak is een heel belangrijk punt in de les; er wordt veel aandacht aan besteed d.m.v. gezamenlijk lezen. Door correctie in de groep leer je van elkaar en ben je niet bang meer om fouten te maken. Ik wil graag bereiken dat mensen op een plezierige manier Engels leren en daardoor veel sneller tot resultaat komen.

Bel mij gerust voor meer informatie.
Mijn telefoonnummer is (076) 596 2131.

aaaaaaaaaaaaiii